Je Lijfrente- of Gouden handdruk polis komt binnenkort vrij, of is al vrijgekomen. Dan is de vraag: wat nu? Uitkeren? De polis voortzetten?
Er is veel mogelijk. FinPlan helpt met het maken van de juiste keuze en verzorgt tegen een vast tarief de verdere afhandeling.
Wat past het beste?
Wellicht had je ooit een specifiek doel bij het afsluiten van de polis.
Eerder stoppen met werken, een aanvulling op het pensioen, of ‘gewoon’ fiscaal zo gunstig mogelijk geld opzij zetten om er ‘later’ iets mee te doen.
Nu is het dan later en moét er iets met het geld gedaan worden!
Om de keuze wat te vergemakkelijken hebben we onderstaand overzicht gemaakt met de belangrijkste kenmerken en eigenschappen van de verschillende producten.
Voor een persoonlijk advies en het regelen van de verdere afhandeling van de geëxpireerde polis bestel je het Lijfrente Adviespakket. Je ontvangt daarna per mail een link naar het intake formulier waarmee we het traject opstarten.
Gouden Handdruk
Polis- Voortzetten tot uiterlijk AOW leeftijd
- Uitkeren ineens
- Uitkeren in termijnen
- Ingangsdatum uiterlijk AOW leeftijd
- Geen minimale uitkeringsduur
- Uitkering is belast
Lijfrente
Oud regime- Voortzetten
- Uitkeren ineens
- Uitkeren in termijnen
- Ingangsdatum is vrij
- Geen minimale uitkeringsduur
- Geen uiterste ingangsdatum
- Directe schenking
- Uitkering is belast
Lijfrente
Nieuw regime- Voortzetten tot maximaal AOW leeftijd + 5 jaar
- Uitkeren ineens bij maximaal € 4.898 waarde anders 20% revisierente
- Uitkeren in termijnen
- Ingangsdatum uiterlijk AOW-leeftijd + 5 jaar
- Minimale uitkeringsduur afhankelijk van de start voor of na AOW leeftijd
- Uitkering is belast
– Uitstel uitkering/ Voorzetting polis
Voor de voortzetting / verlenging van de looptijd van een polis, is vrijwel altijd een nieuw product nodig. Deze polissen voldoen namelijk niet meer aan de huidige regels. Zo moeten tarieven tegenwoordig ‘sexe neutraal’ zijn en geldt er een provisieverbod.
Oud regime
Een Oud Regime polis is een polis waarvan de premiebetaling is gestart vóór 16-10-1990 en gestopt vóór 1-1-2001 en er naderhand geen premieverhoging is geweest. Óf er is eenmalig een Koopsom gestort voor 1-1-1992.
Schenking: De uitkeringen kunnen direct worden geschonken aan (bijvoorbeeld) kinderen of kleinkinderen. Die betalen dan de belasting. Bij minderjarige kinderen betalen de ouders belasting.
Let op: ingangsdatum/ uitkeringsduur kunnen beperkt worden door polisvoorwaarden bij een specifieke verzekeraar.
Belasting
Op de uitkering wordt loonbelasting ingehouden. De uitkering telt mee als inkomen voor de inkomstenbelasting. Afhankelijk van het overige inkomen kan er naderhand nog inkomstenbelasting moeten worden bijbetaald.
Uitkering in termijnen/ periodieke uitkering
Vanaf 2008 kunnen lijfrentes ook in bancaire vorm worden afgesloten, maar die zijn niet altijd helemaal hetzelfde.
Belangsrijkste verschillen: Bij een verzekeraar duurt een levenslange uitkering echt zo lang als je leeft. Bij een bancaire lijfrente is levenslang AOW leeftijd +20 jaar. Bij een verzekeraar moet je precies regelen (verzekeren) wat er moet gebeuren na overlijden van de verzekerde. Bij een bancaire lijfrente hoef je niets te regelen. Het restant van de uitkeringen komt -conform de regels van het erfrecht- standaard ten goede aan de erfgenamen.